Montage de recettes

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Saturday 23 June 2012

Gâteau à noix de coco, Kumquat et agrumes / Coconut, citrus and Kumquat Cake






Voici la recette d'un gateau riche, délicieux et original avec surtout beaucoup de saveurs !


Gâteau
80g de noix de coco râpée (non sucrée de préférence), revenue à la poêle
250g de farine
1 enveloppe de levure
1 pincée de sel
300 mL de lait de coco
60g de beurre
400g de sucre
Entre 15 et 20 kumquats confits (enlever les pépins), les émincer
1 CaS de jus d’orange, 1 CaS de jus de citron
Le zeste d’une orange et d’un citron
1 CaC d’extrait de vanille

Glaçage
130g de sucre glace
1 CaC de jus d’orange, 1 CaC de jus de citron
Quelques gouttes de lait
Puis pour décorer le gâteau : une poignée de noix de coco râpée (non sucrée de préférence)


Chauffer le four à Th6 et beurrer un moule à gâteau.

Pour faire revenir la noix de coco, faites chauffer une poêle A SEC, faites revenir à feu moyen la noix de coco pendant 3 minutes environ afin que ce soit légèrement brun.  Il faut tout de suite mettre la noix de coco revenue dans un bol afin qu’elle ne continue pas de cuire.

Dans un autre bol, tamiser la levure et la farine ensemble.

Verser le lait de coco et le beurre dans une petite casserole à feu moyen. Il faut que le beurre soit fondu, ensuite vous pouvez éteindre sous le feu mais gardez la mixture au chaud dans la casserole.

Dans un autre grand bol, mixer les œufs, sucre, les kumquats émincés, les jus et les zestes. Mélanger durant 3 minutes afin que le mélange s’aère et augmente. Ajoutez la vanille. Mélanger toujours grâce à votre mixer à main, le plus doucement possible afin d’ajouter la farine + levure.
Ajouter la noix de coco rôtie et ajouter doucement le lait de coco + beurre.
Une fois que le mélange est homogène, remuer quelques fois avec une cuillère en bois et verser la préparation dans votre moule a gâteau.

Faites le cuire pour environ une heure. Laissez le refroidir pendant 10 minutes avant de le démouler.

Pendant ce temps, faites le glaçage. Mélanger le sucre, les jus et le lait.
Avec un pinceau de cuisine, « vernissez » le gâteau de cette préparation.
Avec vos mains, ajoutez la noix de coco sur le dessus ainsi que sur les côtés.

Mon conseil ? Laissez totalement refroidir avant de le manger ! Sinon toutes les faveurs ne sont pas senties encore chaud !





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This is a recipe a rich, delicious and orignal cake with a lot of flavors!


Cake
1 cup shredded, unsweetened coconut, toasted
2 cups all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
Pinch of salt
1 cup canned unsweetened coconut milk, stirred well
1/2 stick (4 tablespoons) unsalted butter, cut into 4 pieces
4 large eggs, preferably at room temperature
2 cups sugar
1/2 cup de-seeded kumquats, with the rind, minced until pulpy
1 tablespoon orange juice, 1 tablespoon lemon juice
1 tablespoon orange zest (about one orange), 1 tablespoon lemon zest (about one lemon)
1 teaspoon pure vanilla extract

Icing and garnish
130g confectioners' sugar
1 teaspoon fresh orange juice
1 teaspoon fresh lemon juice
A few drops of milk
1/4 cup shredded coconut


Heat the oven at Th- 6 and butter a round cake mold.

To toast the coconut, place in a dry skillet over medium heat, and gently stir until aromatic and golden brown, about 3 minutes. Remove from heat and set in a separate bowl.

In a large bowl, sift the flour, baking powder and salt together.

Pour the coconut milk into a small saucepan, add the butter, and heat until the milk is hot and the butter is melted. Remove from the heat but keep warm.
Working with a hand mixer, in a large bowl beat the eggs, sugar, minced kumquats, orange juice, lemon juice, orange zest and lemon zest at medium-high speed until thick and almost doubled in volume, about 3 minutes. Beat in the vanilla. Reduce the mixer to low and add the dry ingredients, scraping down the sides of the bowl as needed.

Keeping the mixer on low, add 1 cup of toasted coconut, mixing until just blended, then slowly add the warm milk and butter. When the mixture is smooth, stop mixing and stir a couple of times with a rubber spatula to be sure it's thoroughly mixed. Pour the batter into the pan and gently shake it to even it out.

Bake for around 1 hour, or until the cake is golden brown and a cake tester inserted deep into the center comes out clean. Transfer the cake to a rack and cool for 10 minutes before unmolding onto the rack to cool at room temperature.

Meanwhile, make the icing in a small bowl by whisking together confectioners' sugar with orange and lemon juices. Add a few drops of milk and continue whisking until the icing is smooth and thin yet clings to the back of a spoon. When it's ready, pour it through a fine-mesh sieve to remove any tiny clumps of confectioners' sugar.

Unmold the cake, and place on a rack. Using a spoon, drizzle the icing in a back-and-forth pattern on the slightly warm cake. Sprinkle the coconut on the top and put some all-around too.

My advice: wait for the cake to cool down totally, as you will have the taste of all the flavors from the cake!

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